Nasze kulinarne dziedzictwo

Pani Miecia
Pani Miecia

W dniu 23 lipca 2016 roku w Książnicy Pomorskiej w Szczecinie odbył się  Konkurs „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki  Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Organizatorem XVI już edycji konkursu na szczeblu regionalnym był Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Głównym celem konkursu była identyfikacja i promocja polskich produktów żywnościowych, wytworzonych w gospodarstwach oraz przez lokalnych producentów, charakterystycznych dla danego regionu, wywodzących się z polskiej tradycji,  mogących się stać naszą wizytówką.

 Konkurs podzielony był na dwie kategorie:

  • najlepszy regionalny produkt żywnościowy;
  • najlepsza potrawa regionalna.

Produkty były oceniane w czterech podkategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne (łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi- np. farsze).

W tym roku o nagrody walczyło 97 produktów regionalnych. Naszą gminę w konkursie reprezentowała Pani Mieczysława Ciemnoczołowska ze Świeszyna. Pani Miecia przygotowała dwa smakołyki, wykorzystując przepisy z regionu białostocczyzny- Puszczy Knyszyńskiej, skąd pochodzi. W kategorii produkty pochodzenia  roślinnego duże zainteresowanie wzbudził „Mrówkowiec”. Jest to bardzo oryginalne ciasto przygotowywane na różne okazje- wesela chrzciny, a szczególnie w okresie karnawału. Kiedyś było ono przygotowywane na stoły świąteczne bogatych ludzi: duchowieństwa i arystokratów, potem trafiło również pod strzechy. Ciasto zostało wykonane z samych naturalnych produktów, ręcznie wyrabiane, według tradycyjnego przepisu, a Pani Miecia we wszystko co robi wkłada całą swoją duszę. W kategorii inne produkty regionalne zachwycały swoim smakiem „Dzikie gołąbki”. Różnorodność liści, w które zawijane są gołąbki( podbiał, liście winogron, brukwi, chrzanu) oraz farsz na bazie dziczyzny, wołowiny i drobiu w połączeniu z aromatycznym sosem grzybowym i ziołami, sprawiają, że każdy ma niepowtarzalny smak. Wystrój stoiska  i sama „Leśna Baba” też były nietuzinkowe. Chociaż Pani Miecia nie zdobyła żadnej nagrody to należy jej pogratulować świetnego pomysłu, ogromnego zaangażowania i podziękować za trud w rozsławianiu walorów naszej gminy.

 Dziękujemy i zapraszamy za rok.

B. Podolak TZD Koszalin

Pani Miecia

Pani Miecia

 

Mrówkowiec to ciasto zostało wykonane z samych naturalnych produktów, ręcznie wyrabiane, według tradycyjnego przepisu, a Pani Miecia we wszystko co robi wkłada całą swoją duszę.

Pani Miecia

 

Różnorodność liści, w które zawijane są gołąbki sprawiają, że każdy ma niepowtarzalny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *